Z jakich gatunków drzew pochodzą nasze płatki?

Dąb francuski

Drewno, deski dębowe składowane na paletach podczas wietrzenia

Drewno, deski dębowe składowane na paletach podczas wietrzenia

Gatunek: Quercus sessiliflora i Quercus robur.

Pochodzenie: Francja.

Jakość: produkty wykonane z nowego drewna dębowego, bednarskiej jakosci (te same części drzewa które wykorzystuje się w produkcji nowych beczek), bez użycia kory ani części bielastych drzewa.

Dostępne rozmiary: miał dębowy, płatki dębowe, małe i duże kostki dębowe, klepki dębowe.

Poziomy opieczenia: płatki naturalne (nieopiekane), lekko / średnio / mocno opiekane.

Zalety enologiczne:

  • Stabilizacja koloru
  • Poprawa struktury wina
  • Większa odczuwalna „miękkość” wina
  • W zależności od poziomu opieczenia rozwijają aromaty waniliowe, karmelowe, kawowe, palone i pikantne

 

Dąb amerykański

Gatunek: Quercus Alba

Pochodzenie: USA

Jakość: produkty wykonane z nowego drewna dębowego, bednarskiej jakosci (te same części drzewa które wykorzystuje się w produkcji nowych beczek), bez użycia kory ani części bielastych drzewa.

Dostępne rozmiary: miał dębowy, płatki dębowe, małe i duże kostki dębowe, klepki dębowe.

Poziomy opieczenia: płatki naturalne (nieopiekane), lekko / średnio / mocno opiekane.

Zalety enologiczne:

  • Poprawa struktury wina
  • Dodaje mniej tanin niż dąb francuski
  • Zwiększa odczuwalną słodycz w winach
  • Whiskey lactone – ogólnie przyjęty zestaw aromatów mających największy wpływ na finalny bukiet amerykańskiej whiskey np. aromaty skórzane, waniljowe czy kokosowe

 

Akacja

Szeroki asortyment płatków dębowych, w zależności od potrzeb

Szeroki asortyment płatków dębowych, w zależności od potrzeb

Gatunek: Robinia pseudoacacia

Pochodzenie: Francja

Jakość: produkty wykonane z nowego drewna, bez użycia kory ani części bielastych drzewa.

Dostępny rozmiar: płatki mniejszej/średniej wielkości.

Poziom opieczenia: średnio opiekane.

Zalety enologiczne:

  • Znikoma ilość tanin
  • Delikatny drzewny aromat
  • Wzmacnia owocowy aromat w winach
  • Idealne do delikatnych win białych

Jak na razie używanie płatków akacjowych (niezależnie od kraju produkcji czy producenta) nie jest dozwolone w produkcji przemysłowej win w Unii Europejskiej.

 

Wiśnia

Gatunek: Prunus avium

Pochodzenie: Francja

Jakość: produkty wykonane z nowego drewna, bez użycia kory ani części bielastych drzewa.

Dostępny rozmiar: płatki mniejszej/średniej wielkości.

Poziom opieczenia: średnio opiekane.

Zalety enologiczne:

  • Mniejsza ilość tanin
  • Delikatny wiśniowy aromat, słodko kasztanowy, lekkie drewno
  • Wzmacnia owocowy aromat win
  • Idealne do win białych i różowych

Jak na razie używanie płatków wiśniowych nie jest dozwolone w produkcji przemysłowej win w Unii Europejskiej.

 

Kasztan

Gatunek: Castanea sativa

Pochodzenie: Francja

Jakość: produkty wykonane z nowego drewna, bez użycia kory ani części bielastych drzewa.

Dostępny rozmiar: płatki mniejszej/średniej wielkości.

Poziom opieczenia: średnio opiekane.

Zalety enologiczne:

  • Bardzo szerokie spektrum tanin
  • Wzmacnia aromat i intensywność win
  • Dodaje aromatów waniliowych
  • Idealne do solidnych win czerwonych z przeznaczeniem na dojrzewanie jak i do mocnych alkoholi

Jak na razie używanie płatków kasztanowych nie jest dozwolone w produkcji przemysłowej win w Unii Europejskiej.

 

 

Jakość gwarantowana!

Żaden z produktów AROBOIS nie jest poddawany chemicznej obróbce na żadnym z etapów produkcji. Stężenia haloanisoli (TCA, Teca, PCA, TBA) i chlorowcofenoli (TCP, TeCP, PCP, TBP) – cząstek odpowiedzialnych za „korkowatość wina”, skazę korkową – gwarantowane poniżej progu wyczuwalności dla człowieka.

 

Baner_1