Używanie płatków dębowych – jest ekologiczne!
Używanie płatków dębowych – jest ekonomiczne!
Trend w stosowaniu płatków dębowych do beczek dębowych na całym świecie stale rośnie – na korzyść płatków. Jest to wynikiem kilku aspektów przemawiających za stosowaniem płatków zamiast beczek:
1) płatki pozwalają uzyskać bardziej złożony, końcowy efekt organoleptyczny, poprzez zastosowanie różnych rodzajów płatków w odpowiednich proporcjach do jednego trunku który przygotowujemy. Stosując beczki dębowe mamy ograniczenie do jednego rodzaju dębu z którego wykonana jest beczka do alkoholu który w tej beczce przechowujemy.
2) zakładając uzyskanie tego samego efektu końcowego, stosowanie płatków dębowych jest wielokrotnie tańsze gdyż niższe są koszty wytworzenia płatków dębowych nic produkcja beczek.
3) zakładając uzyskanie tego samego efektu końcowego, wielokrotnie więcej trzeba zużyć drewna dębowego na wyprodukowanie beczki niż na wyprodukowanieodpowiedniej ilości płatków zastępujących beczkę. Inaczej mówiąc, dodając płatki dębowe do wina leżakującego np.: w stalowym zbiorniku czy szklanym balonie, płatki są ekstrahowane przez alkohol ze wszystkich stron. Natomiast w przypadku beczki, aktywną powierzchnią jest tylko warstwa wewnętrzna i może lekko do środka klepki. Zewnętrzne warstwy dębu nie biorą udziału w aromatyzowaniu alkoholu.
4) proces produkcji trunków jest szybszy. Płatki dzięki swojej małej powierzchni i całkowitemu zanurzeniu w alkoholu, dają wielokrotnie szybciej efekt organoleptyczny niż stosowanie beczki.
5) destylaty, wina, wódki, miody etc.. mogą być starzone z dodatkiem płatków dębowych w pojemnikach stalowych lub szklanych które są wielokrotnego użytku, zamiast w jednorazowych beczkach dębowych;
Efekt EKOLOGICZNY – oczywisty dla Nas Wszystkich!