Dąb francuski
Gatunek: Quercus sessiliflora i Quercus robur.
Pochodzenie: Francja.
Jakość: produkty wykonane z nowego drewna dębowego, bednarskiej jakosci (te same części drzewa które wykorzystuje się w produkcji nowych beczek), bez użycia kory ani części bielastych drzewa.
Dostępne rozmiary: miał dębowy, płatki dębowe, małe i duże kostki dębowe, klepki dębowe.
Poziomy opieczenia: płatki naturalne (nieopiekane), lekko / średnio / mocno opiekane.
Zalety enologiczne:
- Stabilizacja koloru
- Poprawa struktury wina
- Większa odczuwalna „miękkość” wina
- W zależności od poziomu opieczenia rozwijają aromaty waniliowe, karmelowe, kawowe, palone i pikantne
Dąb amerykański
Gatunek: Quercus Alba
Pochodzenie: USA
Jakość: produkty wykonane z nowego drewna dębowego, bednarskiej jakosci (te same części drzewa które wykorzystuje się w produkcji nowych beczek), bez użycia kory ani części bielastych drzewa.
Dostępne rozmiary: miał dębowy, płatki dębowe, małe i duże kostki dębowe, klepki dębowe.
Poziomy opieczenia: płatki naturalne (nieopiekane), lekko / średnio / mocno opiekane.
Zalety enologiczne:
- Poprawa struktury wina
- Dodaje mniej tanin niż dąb francuski
- Zwiększa odczuwalną słodycz w winach
- Whiskey lactone – ogólnie przyjęty zestaw aromatów mających największy wpływ na finalny bukiet amerykańskiej whiskey np. aromaty skórzane, waniljowe czy kokosowe
Akacja
Gatunek: Robinia pseudoacacia
Pochodzenie: Francja
Jakość: produkty wykonane z nowego drewna, bez użycia kory ani części bielastych drzewa.
Dostępny rozmiar: płatki mniejszej/średniej wielkości.
Poziom opieczenia: średnio opiekane.
Zalety enologiczne:
- Znikoma ilość tanin
- Delikatny drzewny aromat
- Wzmacnia owocowy aromat w winach
- Idealne do delikatnych win białych
Jak na razie używanie płatków akacjowych (niezależnie od kraju produkcji czy producenta) nie jest dozwolone w produkcji przemysłowej win w Unii Europejskiej.
Wiśnia
Gatunek: Prunus avium
Pochodzenie: Francja
Jakość: produkty wykonane z nowego drewna, bez użycia kory ani części bielastych drzewa.
Dostępny rozmiar: płatki mniejszej/średniej wielkości.
Poziom opieczenia: średnio opiekane.
Zalety enologiczne:
- Mniejsza ilość tanin
- Delikatny wiśniowy aromat, słodko kasztanowy, lekkie drewno
- Wzmacnia owocowy aromat win
- Idealne do win białych i różowych
Jak na razie używanie płatków wiśniowych nie jest dozwolone w produkcji przemysłowej win w Unii Europejskiej.
Kasztan
Gatunek: Castanea sativa
Pochodzenie: Francja
Jakość: produkty wykonane z nowego drewna, bez użycia kory ani części bielastych drzewa.
Dostępny rozmiar: płatki mniejszej/średniej wielkości.
Poziom opieczenia: średnio opiekane.
Zalety enologiczne:
- Bardzo szerokie spektrum tanin
- Wzmacnia aromat i intensywność win
- Dodaje aromatów waniliowych
- Idealne do solidnych win czerwonych z przeznaczeniem na dojrzewanie jak i do mocnych alkoholi
Jak na razie używanie płatków kasztanowych nie jest dozwolone w produkcji przemysłowej win w Unii Europejskiej.
Jakość gwarantowana!
Żaden z produktów AROBOIS nie jest poddawany chemicznej obróbce na żadnym z etapów produkcji. Stężenia haloanisoli (TCA, Teca, PCA, TBA) i chlorowcofenoli (TCP, TeCP, PCP, TBP) – cząstek odpowiedzialnych za „korkowatość wina”, skazę korkową – gwarantowane poniżej progu wyczuwalności dla człowieka.